Kom je meespelen?

Bij muziekvereniging ‘Vlijt en Volharding’ kunnen leerlingen vanaf groep 3 blokfluitles volgen.
De blokfluitles is bedoeld als ‘opstap’: het leren bespelen van een instrument, leren om samen muziek te maken en te ervaren dat muziek maken een leuke hobby is. Na het afronden van het blokfluittraject stappen de leerlingen over op een ander instrument uit de fanfare en/of slagwerkgroep.

Als een leerling al AMV-lessen heeft afgerond bij de Zeeuwse Muziekschool, dan kan gelijk begonnen worden met lessen op vervolginstrument (zie hieronder bij ‘het vervolgtraject’).

De lessen vinden plaats in ´De Blazer´, het eigen gebouw van de muziekvereniging in Oost-Souburg. De lessen worden gegeven in kleine groepen (2-4 leerlingen) waarbij wordt uitgegaan van een half uur les per week.

De contributie voor blokfluiters bij Vlijt en Volharding is € 10,- per maand.

De blokfluit en de lesboekjes worden via de vereniging aangeschaft, waarna u ze kunt kopen via de blokfluitdocent.

Aanmelden of meer informatie, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Traject:
Voor de jongere leerlingen (groep 3 en 4) is het blokfluittraject in principe 2 jaar. Voor oudere leerlingen (vanaf groep 5) kan het traject mogelijk iets sneller verlopen (1 tot 2 jaar). Dit is ook afhankelijk van de voortgang van het hele lesgroepje. De lessen worden afgesloten met een blokfluitexamen.

Materiaal en inhoud:
Er wordt gebruik gemaakt van de methode ‘Blokfluitland’. Er wordt stap-voor-stap kennis gemaakt met het notenschrift.
Er wordt in de blokfluitles niet alleen gewerkt worden uit het boekje. In de les doen we muziekspelletjes waarbij klank en ritme centraal staan en op een gegeven moment gaan de leerlingen meespelen met muziek op de CD, extra oefening bij ‘moeilijkere’ onderdelen en wordt er ook vaker geoefend met tweestemmig spelen (duetten).

Wat nog meer?
Samenspelen is belangrijk. Wanneer je samen muziek maakt, leer je naar elkaar luisteren, elkaar te helpen én jezelf te ontwikkelen binnen een groep. Bovendien is het ook gewoon leuk om samen muziek te maken!
Er zal ook aandacht zijn voor de toekomst: Welke muziekinstrumenten zijn er nog meer? Hoe klinken die? Welke instrumenten kunnen de leerlingen gaan spelen binnen onze vereniging.

Activiteiten en optredens:
Naast de blokfluitles zijn er activiteiten en optredens, bijvoorbeeld een optreden in een woonzorgcentrum, een themaconcert en het Stuiverconcert, waar elk onderdeel van de vereniging zich presenteert. Ook doen de blokfluitleerlingen mee aan het verenigingsconcours.

Het vervolgtraject:
Vlijt en Volharding is een muziekvereniging met een fanfare, een jeugdorkest en een slagwerkgroep.

De blokfluitles bij onze vereniging is nadrukkelijk bedoeld als ‘opstap’ naar een ander instrument. Aan het eind van het blokfluittraject beschikt de leerling over basiskennis van ritme en klank en kan hij/zij op een voldoende niveau noten lezen. Ook is er al veel geoefend met samen spelen, iets wat belangrijk is bij een muziekvereniging.

Als een leerling al AMV-lessen heeft gevolgd bij de Zeeuwse Muziekschool, dan kan gelijk begonnen worden met lessen op vervolginstrument.

In principe kunnen de leerlingen na het blokfluitexamen een jaar lang les krijgen van een (ervaren) lid van onze vereniging. In dit jaar leren de leerlingen de basisvaardigheden op dat specifieke instrument en kan gekeken worden of het instrument bevalt. Na het jaar les wordt dan de overstap gemaakt worden naar de Zeeuwse Muziekschool. Er kan ook gekozen worden om direct naar de muziekschool te gaan.
Wanneer er via de muziekvereniging lessen worden gevolgd op de muziekschool, gaat dat via een speciale regeling en dat betekent een korting op het reguliere lesgeld. Op de website van de Zeeuwse Muziekschool staat meer informatie over de kosten.

Voor een aantal instrumenten kunnen de muziekschoollessen gevolgd worden in ons eigen verenigingsgebouw in Oost-Souburg, andere locaties zijn Vlissingen en Middelburg.
Na ongeveer 1 à 2 jaar les op het vervolginstrument, kunnen de leerlingen mee gaan spelen met de samenspeelgroep. Dit wordt per leerling individueel bekeken. De repetities van de samenspeelgroep zijn elke maandagavond vanaf 18.30 u.