Muziekvereniging Vlijt en Volharding (V&V)
Vlijt en Volharding is op 8 augustus 1921 opgericht in Oost-Souburg, als harmonievereniging onder de nog heldhaftiger naam ‘Tot Steun in den Strijd’. De huidige naam werd aangenomen in 1925. De vereniging telt circa 100 leden en bestaat uit leerlingen(groepen), de slagwerkgroep, het jeugdorkest en het grote fanfareorkest.

Fanfare
Het fanfareorkest bestaat uit circa vijftig muzikanten en komt uit in de eerste divisie. De fanfare neemt regelmatig deel aan concoursen en speelt sinds 1957 onafgebroken in de hoogste afdeling van de landelijke muziekbond KNFM. Hoogtepunten waren o.a. de deelname aan de nationale topconcoursen in 1980 (7e), 1982 (4e), 1990 (7e), 1994 (5e) en in 1998 behaalde V&V een derde plaats op het Nationale Topconcours. Verder won de fanfare in 1994, 1995 en 1996 de officieuze Zeeuwse titel tijdens het winterfestival van de KNF te Goes.

In de periode 2006 - 2009 verzorgde het fanfareorkest diverse optredens met de Limburgse zanger/entertainer Gé Reinders. Daarnaast begeleidt V&V Gé Reinders op zijn cd ‘Blaos mich ´t landj door’, in twee door dirigent Albert-John Vervorst gearrangeerde nummers.

In 2009 debuteerde de fanfare onder leiding van Albert-John Vervorst op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade en behaalde daar een eerste prijs met 80 punten. In 2014 behaalde de fanfare met 86,5 punten het hoogste puntenaantal op het KNMO-concours in Terneuzen en in maart 2016 behaalde het orkest een goede eerste prijs met bijna 83 punten op het Vlaams Open Fanfarekampioenschap (VLOF).

Naast prestaties spelen sociale factoren een grote rol binnen de vereniging. Samen muziek maken staat daarbij voorop en de vereniging vervult binnen het dorp een verbindende rol. V&V is regelmatig te vinden binnen de gemeenschap van Souburg om diverse festiviteiten op te vrolijken. Naast de traditionele Stuiverconcerten in de Zwaan, geeft V&V onder andere muzikale kleur aan de viering van Koninginnedag en is het jaarlijks te beluisteren op de Karolingenburg. Vlijt en Volharding leidt zelf leden op. Jonge leerlingen beginnen op blokfluit. Voor leerlingen die nog niet in jeugdorkest of fanfareorkest meespelen is er een samenspeelgroep op de maandagavond. Daarnaast zijn er veel leden die een opleiding volgen aan de Zeeuwse Muziekschool.

Het fanfareorkest repeteert op vrijdagavond van 20.00 tot 22.15 in verenigingsgebouw ‘De Blazer’, aan de Ritthemsestraat 45 te Oost-Souburg.

Dirigent
Sinds 2014 staat zowel het jeugdorkest als de fanfare van V&V onder leiding van Albert-John Vervorst (1980). Van 2000 tot 2009 stond hij ook al voor het orkest.

Albert-John startte zijn muzikale loopbaan op zijn zesde bij V&V bij de blokfluiters en daarna als slagwerkleerling. Hij volgde de slagwerkopleiding aan de Zeeuwse Muziekschool en hierop volgde de studie klassiek slagwerk aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Hier deed hij ook een studie HAFA-directie en compositieleer. Op 19-jarige leeftijd start hij als dirigent van het jeugdorkest van V&V en vanaf 2000 dirigeert hij ook de fanfare. Zijn eerste periode als dirigent bij V&V sluit hij in 2009 af met de deelname aan het Wereldmuziekconcours te Kerkrade.

Momenteel is Albert-John tevens als dirigent verbonden aan Koninklijke Muziekvereniging Sempre Crescendo Middelharnis-Sommelsdijk (1e divisie), Fanfare Sint Cecilia Zijtaart (1e divisie) en Harmonie Ons Genoegen Kapelle (1e divisie). Eerder stond hij voor het regionale Zuid-Hollands Fanfare Orkest, vakantieorkest Ad Hoc, Delta Brass Zeeland, muziekvereniging De Phoenix uit Wateringen en Koninklijke Harmonie Ons Genoegen uit Vlissingen.

Verder is Albert-John als slagwerkdocent verbonden aan de Zeeuwse Muziekschool en heeft hij zich naast het dirigeren en lesgeven toegelegd op componeren en arrangeren. Albert-John schrijft regelmatig spontaan of in opdracht composities of arrangementen voor harmonie- of fanfareorkesten. Inmiddels zijn er vele composities van zijn hand verschenen. De werken worden uitgegeven bij uitgeverij Con Brio Music.