Als blokfluiters hun examen hebben gedaan, kunnen ze kiezen welk instrument ze graag willen leren spelen. Leerlingen krijgen een tijdje les van één van de eigen leden en/of gaan lessen volgen aan de Zeeuwse Muziekschool. Wanneer de muzikantjes een tijdje bezig zijn met muziek maken, leren ze in een orkest spelen. Hiervoor is de samenspeelgroep.

Bij de samenspeelgroep leren de leerlingen om samen muziek te maken, om meerdere stemmen te spelen en te kijken naar de dirigent.

Momenteel heeft Vlijt en Volharding twee samenspeelgroepen. In groep 1 spelen kinderen die korte tijd les hebben en sinds kort samenspelen. Zij oefenen op allerlei soorten muziek; bijvoorbeeld echte marsen en “bekende klassiekers”, meestal vierstemmig. Een aantal leden van groep 2 ondersteunen tijdens de repetitie van groep 1, zodat de jongere leerlingen leren van de meer gevorderde.

Groep 2 is al een tijd bij elkaar en de muzikanten vinden het samenspelen zo leuk (en gezellig) dat er besloten is om gewoon door te gaan met musiceren, ook nu de muzikanten zijn doorgestroomd naar jeugdorkest en slagwerkgroep. Zij spelen muziek van een hoger niveau.

De repetities van de samenspeelgroepen zijn op maandag: groep 1 van 18.45 tot 19.15 uur en groep 2 van 19.15 tot 20.00 uur. Regelmatig laten de leden van zich horen bij concerten.

Petra van Antwerpen